Een dringende oproep aan de minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, vanwege CLEA, het Comité voor de vrijheid van mening en vereniging, ondertekend door 60 personaliteiten uit diverse politieke, syndicale, universitaire en associatieve milieus.
Aan de Minister van Buitenlandse Zaken
Steven Vanackere.
Mijnheer de Minister,
Ondergetekenden willen u hierbij hun grote ongerustheid te kennen geven.
Het gerechtelijk lot dat de Belgische onderdaan, de heer Ali Aarrass –die al 1.370 dagen in de gevangenis zit– te beurt valt, blijft ons als burgers hogelijk verontrusten. Hoemeer tijd er verstrijkt, hoemeer feiten onze vrees komen rechtvaardigen.
De heer Aarras (sinds 22 december 2010 opgesloten in de Marokkaanse gevangenis van Salé –waar de politie hem zwaar gefolterd heeft om bekentenissen af te dwingen) is slachtoffer van wat we wel een schijnproces moeten noemen. Alles wijst er immers op dat het Speciale Hof van Salé in deze zaak slechts één ding voor ogen staat: de heer Ali Aarrass koste wat het kost laten veroordelen, zogenaamd omdat hij deel uitmaakt van een terroristische groepering.
We brengen hier in herinnering dat er tegen de Belgische onderdaan Ali Aarrass (die destijds in de enclave Melila woonde, bij zijn vader) al twee jaar een onderzoek liep –in Spanje– door de anti-terroristische rechter Baltazar Garzon. Deze was in 2008 evenwel tot het besluit gekomen dat er geen enkel element of aanwijzing was die de beschuldiging van wapentrafiek in het kader van terreurdaden staafde. Dit onderzoek was gestart op basis van informatie die de Marokkaanse politie aan de Spaanse autoriteiten had verstrekt, informatie die beweerde dat de heer Aarrass zogezegd betrokken zou zijn bij de bende genoemd «Réseau Belliraj». Later vaardigde Marokko een uitleveringsbevel uit, in 2008, nog altijd vanwege vermeende terreurdaden.
In flagrante schending van de « voorlopige maatregelen » uitgevaardigd door het Comité van de Rechten van de Mens van de VN… besloot Madrid Ali Aarrass toch uit te leveren aan Marokko, op 14 december 2010.
Moeten we dit nog eens herhalen? Zowel de Spaanse autoriteiten als de diensten van uw ministerie hebben de uitlevering destijds omzeggens gerechtvaardigd, door erop te wijzen dat de Marokkaanse autoriteiten garant stonden voor een rechtvaardige procedure en een rechtvaardig proces –dat de regels van de rechtspraak en van de rechten van de verdediging zou respecteren…
Van bij zijn aankomst op Marokkaanse bodem werd de heer Aarrass evenwel brutaal gefolterd door de Marokkaanse geheime diensten (hij kreeg chemische producten ingespoten, elektroshocks toegediend aan de genitaliën, hij werd verkracht en moest nog tal van andere onnoemelijke martelingen ondergaan). Toen hij voor de eerste keer voor de onderzoeksrechter moest verschijnen, was Ali Aarrass in zo’n toestand dat… een verhoor onmogelijk bleek.
Waarvan wordt de heer Aarrass beschuldigd? Dat hij wapens zou hebben vervoerd tussen België, Spanje en Marokko, in het kader van een terroristische vereniging. Maar deze beschuldigingen berusten enkel op verklaringen van mensen die zelf gefolterd werden…, verklaringen die zelfs niet opgenomen zijn in het dossier van het onderzoek! En bovendien heeft de politie in Marokko zelf natuurlijk ook naar materiële bewijzen van deze criminele activiteiten gezocht en, het weze duidelijk,… niet gevonden.
De advocaten Lahcen Dadsi (van de balie van Casablanca), Zakaria Louski (van de balie van Mekhnes) en Mohamed Jallal (van de balie van Rabat) hebben de hele procedure nauwgezet onder de loep genomen en tal van illegale elementen aan het licht gebracht.
Wat zal het hof te zeggen hebben over bepaalde processen-verbaal van de politie die duidelijk vals zijn, waarbij geknoeid werd met de datums om, vruchteloos, te proberen te verdoezelen dat Ali Aarrass van bij zijn aankomst op Marokkaans grondgebied volkomen arbitrair werd opgesloten door de Marokkaanse inlichtingendiensten en wreedaardig werd behandeld?
Het eerste proces-verbaal, gedateerd op 15 december 2010, vermeldt met name gebeurtenissen die pas plaatsvonden op 18 en 20 december…
En hoe kan men uitleggen dat de heer Aarrass in Spanje opgesloten werd en dan weer vrijgelaten maar dan in Marokko vervolgd wordt vanwege… dezelfde feiten?
Waarom is er geen enkel wetenschappelijk medisch onderzoek verricht omtrent de beschuldigingen van foltering, ondanks een officiële klacht ingediend bij vijf officiële Marokkaanse instanties (die daar op geen enkele manier op gereageerd hebben)?
Hoe kan men de pseudo bekentenissen van Ali Aarrass die in de processen-verbaal van de politie in het Arabische staan opgetekend in overeenstemming brengen met het feit dat de « beschuldigde » deze taal niet machtig is en dat het hof hem dus een tolk ter beschikking heeft gesteld? Enz., enz…
Het geheel van de feiten die hier samengevat staan, de systematische schendingen van een rechtvaardig verloop van gerecht… alles wijst erop dat we in deze zaak te maken hebben met de uitgesproken wil om de fysieke, morele en psychologische integriteit van de heer Aarrass te breken.
Daarom vragen wij u –als vertegenwoordige van de regering van ons land – Marokko te interpelleren omtrent de situatie van een landgenoot; aan ons consulaat in Rabat te vragen zo snel mogelijk een raadsman op te dragen een bezoek te brengen aan de heer Aarrass in de gevangenis en hem bij te staan tijdens de volgende zittingen van zijn proces om in alle onpartijdigheid te noteren hoe de dingen in hun werk gaan.
In afwachting van een antwoord van uwentwege, mijnheer de Minister, verblijven wij met de meeste hoogachting,
Ahmed el Khannouss , député CdH, échevin
Ahmed Mouhssin, député au Parlement régional bruxellois
Alain Van Praet, délégué syndical CSC
Anne Dombrecht, Centrale Générale FGTB, Namur
Anne Herscovici, députée Ecolo au parlement bruxellois
Brahim Harchaoui, Unie van Arabische Studenten in Europa
Céline Caudron, porte-parole LCR-SAP
Céline Delforge, députée bruxelloise, Groupe ECOLO
Christine Pagnoulle, enseignante à l’Université de Liège
Christine Schaut, sociologue
Daniel Fastenakel, secrétaire fédéral du MOC de BXL
Eric Corijn, professor VUB
Eric David, professeur ULB, Centre de droit international
Eric Hulsens, professeur d’honneur de l’enseignement supérieur, Province d’Anvers
Farida Aarrass, la soeur d’Ali Aarrass
Fatima Zibouh, doctorante en sciences politiques et sociales
François Houtart, Fundación Pueblo Indio del Ecuador
Freddy Dewille, conseiller communal du groupe « Gauche » Anderlues
Freddy Visconti, délégué syndical FGTB Aperam
Frédéric Ureel, avocat
Ginette Bauwens, filosoof
Grégoire Wallenborn, chercheur ULB
Guy Spitaels, président du PS de 1981 à 1992, docteur en droit à l’UCL
Guy Tordeur, secrétaire Fédéral de la CSC de B-H-V
Jacques Debatty, président du Mouvement Ouvrier Chrétien de Bruxelles
Jamal Ikazban, député PS, échevin
Jean Bricmont, professeur UCL
Jean Flinker, membre du CLEA
Jean-Claude Defossé, député Ecolo à la région de BXL et à la fédération Wallonie/Bruxelles
Jean-Pierre Kerckhofs, président de l’Aped (Appel Pour une Ecole Démocratique)
José Garcia, secrétaire général du Syndicat des Locataires
Josy Dubié, sénateur honoraire, ancien président de la Commission Justice
Juan Carlos Gonzalez, délégué ACV-CSC
Karim Amezian, asbl REPÈRE
Lieven De Cauter, filosoof, kunsthistoricus, auteur
Ludo De Brabander, woordvoerder Vrede vzw
Luk Vervaet, Campagne Free Ali
Michel Collon, écrivain et journaliste
Mireille Péromet, professeur retraitée
Myriam Gérard, secrétaire régionale CSC Bruxelles
Nadia El Yousfi, députée Bruxelloise et vice-Présidente du Parlement Francophone Bruxellois – Groupe PS.
Nadia Fadil, sociologue, chercheur postdoctorale FNRS, KUL
Nordine Saïdi, porte-parole Egalité
Paul-Emile Dupret, juriste et conseiller politique, Parlement européen, groupe GUE/NGL
Philippe Vansnick, secrétaire fédéral adjoint à la CSC de B-H-V
Pierre Piccinin, Professeur d’histoire et de sciences politiques (Ecole européenne de Bruxelles I), Maître de stages (Sciences politiques – Université catholique de Louvain)
Pierre Reynaert, criminologue, SPF Justice.
Pierre-Paul Van Gehuchten, avocat au barreau de Bruxelles
Rudi Barnet, consultant audiovisuel
Rudi Laermans, socioloog, KULeuven
Sarah Bracke, professor KULeuven
Serge Pahaut, anthropologue ULB
Souhail Chichah, chercheur à l’ULB
Stéphane Roberti , président ECOLO du CPAS de Forest
Tasnim Butt, assistante-chercheur(e), Centre d’Etudes de la Coopération International et du Developpement (CECID), ULB
Vincent Lurquin, avocat, député bruxellois ECOLO
Yacob Mahi, théologien et islamologue, Bruxelles.
Youssef Chihab AFD International
Zakia Khattabi, sénatrice ECOLO, députée – Parlement de la Communauté Française, députée – Parlement de la Région de Bruxelles Capitale
Zoé Genot, députée fédérale ECOLO Bxl-H-V